Uzman Hekimimiz tarafından yapılan Cilt alerji testi alerjinin varlığını ortaya koyan %95 duyarlılığı olan bir testtir. En sık kullanılan yöntem deri prick testidir..
Bu yöntemde test yapılacak cilt bölgesi önce alkol ile silinir. Kuruduktan sonra alerjenlerin damlatılacağı yerler işaretlenir. Her işaretin yanına bir damla alerjen damlatılır. 1 mm’lik plastik veya metal bir uç ile cildin üst kısmı delinir. Cildin alt kısmına inmediğinden ağrı olmaz. 20 dakikada test sonuçlanır. Sonuç uzman hekimimiz tarafından değerlendirilir.
En sık karşımıza çıkan allerjik hastalıklar olan saman nezlesi (mevsimsel alerji, alerjik rinit) özellikle çocuklardaki astım, infantil egzema, konjonktivit, ürtiker, serum hastalığı, ilaç allerjileri, besin reaksiyonları, allerjik atopik hastalıklardır. Atopik hastalığı olan kimselerde ortak özellik olarak, kişilerin %80’inden fazlasında çevredeki zararsız olan maddelere karşı aşırı duyarlılığın gelişmesi ve kalıtsal açıdan yatkınlık mevcuttur.
Allerjik hastalıkların tanısında, semptomların ortaya çıkışının çevreyle, mevsimlerle ilişkisi, klinik seyirlerinin gözden geçirilmesi, hastalığın atopik olup olmadığı konusunda ipucu vermektedir. Allerjik hastalıkların tümünün tedavisinde en önemli basamak allerjenden korunmadır. Eğer bu korunma mümkün değilse immunoterapi ile desensitizasyon önem taşır. Ancak bu konuda tam bir başarı sağlandığı söylenemez. Bu açıdan allerjenin saptanması önemlidir. Kliniğimizde allerjenin saptanmasına yönelik PRICK TEST yöntemi kullanılmaktadır.
Prick test, en sık uygulanan allerji testidir. İlk olarak 1983 yılında Charles Harrison Blackley’in lolium italicum adı verilen çayır poleni ekstresini kendisine tatbik etmesiyle kullanılmıştır. Allerjenlerin saptanmasında oldukça hızlı, güvenli ve ucuz bir yöntemdir. Hastaya ağrı ya da acı vermez. Allerjik rinit (allerjik nezle), allerjik astım, ürtiker (kurdeşen ya da dabaz), gıda allerjisi, arı allerjisi gibi hastalıklarda uygulanır. Belirli bir allerjene karşı tip 1 hipersensitivite olup olmadığını araştırmak için kullanılır. Kullanılan allerjenler çevrede en sık görülen çimen ve ağaç polenleri, küfler, hayvan tüyleri, ev tozu ve gıdalarıdır.
Genellikle kolun iç kısmına yapılır. Allerjen içeren sıvı test materyali deriye damlatılır. Derinin en üst tabakasında küçük bir çizik oluşturularak allerjenin deriye sızması ve buradaki allerji hücreleri ile birleşmesi sağlanır. Bu uygulama lancet adı verilen steril ve tek kullanımlık ucu sivri materyallerle yapılır. Test uygulandıktan sonra 10-15 dakika beklenir ve takiben elde edilen deri cevapları değerlendirilir. Kliniğimizde, lanset yerine quick-test aplikatörleri kullanılmaktadır. Bu aplikatörlerle, aynı anda 8 farklı yere, toplamda 24 alana eşit miktarda antijen uygulanır ve test uygulayıcısından bağımsız olarak, standart sonuç elde etme imkanı elde edilir. Özellikle küçük çocuklarda zaman alıcı ve güç olabilen söz konusu uygulama, bu yöntem sayesinde daha ağrısız, kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.